Cataracta este o afecțiune oftalmologică prin care lentila din interiorul ochiului își pierde transparență, având ca rezultat scăderea progresivă a vederii. Peste 70% din oamenii de peste 65 de ani vor dezvolta aceasta afecțiune. Operația de cataractă este singura metodă de tratament.
Cauzele apariției cataractei sunt multiple, vârsta fiind considerată factorul principal în cele mai multe dintre cazuri. Tratamentele cu diferite medicamente cu efect cataractogen, expunerea îndelungată la razele ultraviolete sau la medii asemănătoare, substanțele toxice, traumatismele, afecțiuni ca miopia, glaucomul sau diabetul pot duce la apariția și favorizeaza progresia cataractei.
Cataracta nu doare, evolueazaă progresiv și se manifesta prin diverse fenomene ce afectează vederea: încețoșare, modificarea frecventă a dioptriilor, îmbunătățirea vederii de aproape, fotofobia (jena față de lumina puternică), incapacitatea de a aprecia corect distanțele.
Cataracta Secundară
Cataracta secundară se poate instala, în unele cazuri, la ceva timp de la operaţia de cataractă, însă nu este un efect secundar al acesteia. În cazul cataractei secundare, capsula care susţine cristalinul artificial se matifiază şi nu mai permite o bună focalizare a luminii pe retină. Această situaţie se poate corecta chirurgical. Intervenţia este denumită Capsulotomie Posterioară şi presupune efectuarea unei deschizături în capsula opacizată a lentilei intraoculare cu ajutorul laserului. În acest mod este restabilită vederea clară.
Operaţia de Cataractă – vezi listă prețuri
Cataracta poate fi îndepărtată doar pe cale chirurgicală. În prezent nu există un tratament care să amelioreze sau să prevină cataracta. Operaţia de cataractă trebuie luată în calcul atunci când gradul de afectare a vederii nu vă permite să va desfăşuraţi activităţile zilnice în condiţii normale.
Operaţia de cataractă se realizează printr-o tehnică numită facoemulsificație cu ultrasunete. Cristalinul matifiat este îndepărtat şi este înlocuit cu unul artificial.